22 October 2020

Onderzoek toont aan: faxen is nog altijd niet weg te denken uit het bedrijfsleven

22 October 2020

Onderzoek toont aan: faxen is nog altijd niet weg te denken uit het bedrijfsleven

Onderzoek toont aan: faxen is nog altijd niet weg te denken uit het bedrijfsleven

Faxen is misschien ouderwets, toch blijft dit communicatiemiddel heel populair onder een aantal sectoren. Door de technologische veranderingen van de afgelopen jaren heeft het traditioneel faxen wel wat veranderingen ondergaan.

Hoewel veel mensen misschien gedacht hadden dat de fax langzaam uit zou sterven, blijft deze vorm van communicatie ontzettend populair. Vooral in Japan en Duitsland, maar ook in een aantal sectoren is te zien dat de fax nog veel gebruik wordt. Naar inschatting worden er dagelijks wereldwijd zo’n 2 miljard pagina’s verstuurd per fax. En in 2016 bleek 99% van de apothekers nog steeds de fax te gebruiken voor het uitwisselen van informatie over patiënten.

Faxen is vooral populair bij apotheken, juridische instellingen en transportbedrijven. Dit komt doordat er bij het versturen van een fax altijd een ontvangstbewijs wordt geleverd als de fax goed aangekomen is. De ontvanger kan dus nooit zeggen dat hij of zij het document niet ontvangen heeft, want het ontvangstbewijs laat het tegendeel zien. Daarnaast vinden deze sectoren faxen nog steeds zo belangrijk omdat het op de derde plek staat in de rangorde van communicatiemiddelen. De fax staat zelfs boven de e-mail.

De traditionele manier van faxen is echter wel in een nieuw jasje gestoken. Het faxapparaat wordt namelijk langzaam vervangen door faxen via internet. Bij faxen via internet, zoals met de online faxservice van Message To The Moon, wordt namelijk niet alleen bespaard op de kosten maar wordt ook duurzamer gewerkt. Voordelig voor de portemonnee en het milieu dus!